SAMBIL MENYELAM MINUM AIR..

Sambil online, baca CARTA ALIR...

Memandangkan peperiksaan sudah hampir membuka tirainya, maka eloklah jika blog ini diselitkan dengan unsur-unsur yang membolehkan semua warga PML me'refresh' semula apa yang telah dipelajari...PKP 3101Ingat!!! En. Fir cakap carta alir ni amat penting...bagaikan NYAWA kita sebagai bakal guru pemulihan..

Selain itu,
yang ini pun kena ingat juga...


KELAS INTERVENSI AWAL MEMBACA DAN MENULIS (KIA2M)

Program Kelas Intervensi Asas Membaca dan Menulis (KIA2M) bertujuan untuk membantu murid yang belum menguasai kemahiran membaca dan menulis dalam Bahasa Melayu pada tahun satu.

Kumpulan murid ini adalah terdiri daripada mereka yang lambat atau belum menguasai kemahiran asas membaca dan menulis. Mereka ini bukan hanya terdiri daripada murid pemulihan khas tetapi juga dari kalangan murid yang hanya perlukan pemulihan dalam kelas.

Oleh itu strategi pengajaran dan pembelajaran yang hendak digunakan perlulah sesuai dengan keperluan untuk membantu murid ini menguasai kemahiran asas ini dengan seberapa segera yang boleh.

PROGRAM PEMULIHAN
KEMAHIRAN MEMBACA, MENULIS DAN MENGIRA (PROTIM)Program 3M ( membaca, menulis dan mengira)

Bertujuan menangani masalah murid tahun enam sebelum melangkah ke tingkatan satu.

Murid diasingkan kepada tiga kumpulan:
Tidak menguasai 3M ( membaca, menulis dan mengira)
Tidak menguasai 2M( membaca dan menulis)
Tidak menguasai M3.

Guru bahasa melayu dan matematik tahun enam yang terpilih.
Dibantu oleh guru pemulihan.
Nisbah guru- murid yang kecil.

PROGRAM BIMBINGAN KEMAHIRAN MEMBACA, MENULIS DAN MENGIRA (PROBIM)

Program ini dilaksanakan di kalangan pelajar tingkatan satu yang lemah dalam matematik/bahasa (mendapat gred D & E dalam peperiksaan UPSR atau keputusan lemah dalam tingkatan peralihan). Diharap melalui program ini, kumpulan pelajar ini akan diperbaiki prestasi mereka dalam bidang matematik/bahasa.

0 comments:

Post a Comment